söndag 13 juli 2008

Veronika bestämmer sig för att dö, del 2

Ibland vill man protestera. Nej, allt löser sig inte för att folk får leva ut alla sina mer el mindre perversa sexfantasier! Nej, vissa hämningar behövs. Skam och skuld hör till om vi ska ha samvete och civilisation. Nej, bara för att man lever ett vanligt konventionellt liv betyder det inte att man är en tråkmåns som är död inombords.

Här är några citat ur boken:

”Det var Gud som skapade denna förvirring, med all fattigdom, orättvisa, vinningslystnad och ensamhet. Hans avsikter var säkert förträffliga, men resultatet är inget att skryta med. ”

”Hon sa att hon varken var lycklig eller olycklig och därför stod hon inte ut längre.”

”Galen är den som lever i sin egen värld. Som schizofrena, psykopater och amniker. Med andra ord, folk som är annorlunda.”

”Jag vill fortsätta vara galen och leva mitt liv som jag vill, inte så som de andra vill.”

”Här inne kan alla säga vad de tänker och göra vad de vill utan att behöva bli kritiserade; de är ju ändå på ett mentalsjukhus.”

”Just därför att hon alltid hade tyckt att allt var strunt hade hon också accepterat allt som livet hade bestämt åt henne.”

”Galenskap är oförmåga att kommunicera sina tankar. Som om du befann dig i ett främmande land och såg allt, förstod vad som pågick omkring dig, men inte kunde förklara dig eller få hjälp, för du förstod inte språket som de talade där. Så har väl alla känt någon gång. På ett eller annat sätt är vi alla galna.”

”När jag tog tabletterna ville jag döda någon som jag avskydde. Jag visste inte att det fanns andra veronikor i mig som jag skulle kunna älska. Vad får en människa att avsky sig själv? Kanske feghet. Eller den eviga rädslan att ha fel, att inte göra vad de andra förväntar sig.”

”Hon gav alla sina vänner intrycket av att vara en förebild som de borde avundas – och gjorde av med det mesta av sin energi på att försöka leva upp bilden hon hade skapat av sig själv. Av den anledningen hade hon aldrig ork att vara sig själv – en människa som, precis som alla andra i världen, behövde andra människor för att vara lycklig. Men andra människor var så svåra!”

”Veronika hatade allt, men framför allt hatade hon hur hon hade levt sitt liv – utan att någon endaste gång upptäcka de hundratals andra veronikor som bodde i henne och som var intressanta, galna, nyfikna, modiga och oförskräckta.”

”Om du vill slippa att hamna i trångmål dela alltid på ansvaret, hade hans far lärt honom, också han en läkare som hade haft flera dödsfall på sitt samvete, men aldrig några problem med myndigheterna.”

”På samma sätt som fängelserna aldrig fick fångarna att bättra sig, utan bara lärde dem att begå fler brott, gjorde vårdanstalterna så att patienterna vande sig vid en overklig värld, där allt var tillåtet och ingen behövde ta ansvar för sina handlingar.”

”Den här enkelspåriga kvinnan skulle ändå aldrig förstå vad han talade om, hon var inte intresserad av att diskutera galenskap i ett filosofiskt perspektiv – trots att hon visste att hennes dotter hade gjort ett allvarligt försök att ta sitt liv och legat i koma.”

Inga kommentarer: